diumenge, 29 de gener del 2012

MESURES

No sé si us heu fixat mai en la reacció d'un infant davant una cinta mètrica. És d'aquelles reaccions que penses... A on ho deu haver après...? Generalment agafen i comencen a mesurar-ho tot, fins i tot sense saber llegir els símbols que hi apareixen en la cinta. Però un bon dia, comencen a posar nom a les mesures que prenen i les comparen amb altres objectes i fins i tot amb el se propi cos.



Això és el que hem observat tan a l'escola com a casa, on infants de 2 i 3 anys tenen a la seva disposició cintes de mesurar. Com us comentàvem, primerament han estat jugant en silenci. Durant molts dies han mesurat i mesurat, possiblement sense ser conscients del tot del que estaven fent. De sobte, comencen a posar nom a les seves accions, " la taula fa 5 metres" ,  "jo... jo faig 4, ah! no!, també 5!" Aleshores, decideix verificar aquella mesura que no li acaba de convèncer, i s'estira a la taula per a treure la conclusió que la taula és més gran que ella, " faig 5 menys una miqueta".







Jugar a mesurar, és un joc que els agrada molt, en aquestes edats són molt freqüents les visites al metge per a pesar-los i mesurar-los. A casa també s'acostuma a tenir mesuradors on anotem el creixement dels menuts, i a ells els agrada prendre consciència d'aquesta evolució. Per mesurar no és indispensable saber desxifrar els símbols numèrics. Des de ben petits podem jugar a mesurar amb les mans , amb els peus, fins i tot podem mesurar superfícies amb el nostre cos. O fer comparacions entre objectes...

Un joc molt divertit és el que ens proposen les companyes d'un polsim de sal: "la torre més alta", on a partir del típic joc de construcció o amb blocs, mesurem i comparem, compten, i com sempre aprenem jugant.
Quan oferim als menuts diversitat de materials, i els acompanyem en la recerca de recursos. Els aprenentatges van sorgint de manera espontània, i si tenen un adult que els observa, aquest acompanyament , aquesta oferta de materials, aquestes poques intervencions fent preguntes que els condueixi a superar reptes. Ens farà gaudir d'un procés d'aprenentatge basat en el respecte i en les ganes de créixer plegats.

1 comentari:

  1. Molt bona entrada, com totes les que feu. M'agrada molt com plantegeu la mesura a partir de l'experimentació i del plantejament de reptes. Gràcies per anomenar l'activitat amb multicubs del meu blog!

    Una abraçada!

    ResponElimina