diumenge, 3 de juliol del 2011

BOMBOLLES QUE PINTEN

Agafeu potets manejables pels menuts, poseu-hi aigua, i unes gotetes de sabó. Ara podeu afegir colorant alimentari, i sobre un paper, podem començar a bufar!!!


Què són o com es produeixen les bombolles de sabó?

la ciencia nos explica que una pompa de jabón es una porción de aire rodeada por una película de agua y un elemento tensioactivo (jabón o detergente), En función de las condiciones en las que se forme, la pompa puede adoptar formas diversas: esférica, ovalada, semiesférica, etc. la película de agua y jabón que forma la pompa se compone de dos capas de tensioactivo separadas por otra, mas fina, de agua. El elemento tensioactivo es un producto químico que modifica la tensión superficial del agua. Esta tensión es la fuerza de atracción que existe entre las moléculas de la superficie.
Cuando añadimos jabón o detergente al agua, su tensión superficlal disminuye. Entonces, si cogemos con un tubo una pequeña porción de la mezcla y soplamos, graclas a la elasticidad del tensioactivo que envuelve la parte de agua, se forma la pompa.
EL color de las pompas de jabón se produce por el fenómeno de descomposición de la luz en su superficie.

Artículo de Carme Cols, aparecido en la revista Infancia, número 31. Mayo-junio 1995. Rosa Sensat. Barcelona.






Bombolles gegants
Recepta extreta de la revista "Padres"
- 10 litres d'aigua
- 1/2 quilo de sucre
- 25 grams de cola d'empaperar
- 1/4 de litre de rentavaixelles
Preparació: S'aboquen 9 litres d'aigua (tèbia) en un gibrell gran. En el litre que queda, es barreja el sucre. Es barregen tots els ingredients fins obtenir una massa opaca que es deixa reposar fins l'endemà.
Per fer les bombolles cal fer un cèrcol amb filferro i folrar-ho  amb gasa.
Amb les bombolles de sabó, descobrim o ens iniciem en el món de la ciència i les matemàtiques, doncs descobrim el volum, el color, el moviment... Fer bombolles de sabó és un art que cal practicar, que implica creativitat, però també molta experimentació. Segur que recordeu aquelles joguines que eren uns potets plens de sabó, d'on sortia un pal màgic que, en bufar-lo, creava unes boles que suraven per l'aire. Segur que recordeu com era de màgic, fer-les volar, i com us esforçàveu per fer-ne la més gran del món!
Aquest joc que requereix d'un plantejament previ, i una formulació d'hipòtesis per cercar estratègies i aconseguir allò que volem: la bombolla gegant, ens fa practicar amb l'aire, temptejant i descobrint que té una direcció, una velocitat... Un cop més, a través del joc, treballem continguts que m'és d'un ensurt ens han donat un cop plasmats en el paper.







La recepta "fàcil", per fer bombolles de sabó en format petit és la següent:
- 1/2 litre d'aigua,
- 200 ml de sabó de rentavaixelles ( no està bé fer publicitat, però realment el que va millor és el Fairy)
- 1 culleradeta de sucre
- 20 ml de glicerina ( es compra a la farmàcia)

També és recomanable deixar-ho reposar una estoneta.

I ara... a bufar i fer bombolles!!!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada