dimarts, 6 de setembre del 2011

MATES? FÍSICA? QUÍMICA?

Avui un exemple del per què experimentar no és només pasar-ho bé. I de com , jugant, els infants s'apropen a matèries científiques que més endavant posaran nom.
En altres ocasió ja hem parlat de les modes en educación, avui en dia, experimentar és el que més s’escolta. Manipular i embrutar-nos, per tal de pasar-ho molt bé! A Menuts i Ganàpies, estem d’acord amb aquesta afirmació, els infants han de jugar, però hem d’estar atents a les descobertes que fan cada cop que s’embruten, que manipulen, que s’ho passen bé.
Sabeu de què están fetes les pedres? Segons la wikipedia:La palabra piedra (del griego πέτρα, "piedra") se usa en el lenguaje común y también en cantería, arquitectura e ingeniería para hacer referencia a cualquier material de origen natural caracterizado por una elevada consistencia.” Les pedres estan formades per minerals. Així que cal anar buscant a llibres i per la xarxa, per acabar donant amb una recepte sorprenent:
Necessitem:
-una tassa de cafè (ja utilitzat i de cafetera convencional),
-mitja tassa de sal
-una tassa de farina
- un quart de tassa de sorra
- 3/4 de tassa d'aigua
Ara a experimentar amb els materials! si ho aneu fent ingredient per ingredient, els infants descobriran les textures, però també podran observar quins materials es barregn i quins no, i sobretot, què passa quan afegim l'aigua.

Quan tot és ben barrejat, ja podem passar a la part creativa, fer boles, o formes, podran observar la consistència del material , doncs al estar en estat semi líquid, no és prou manejable. I la part màgica, que en realitat és la reacció química... què passa quan, després de posar les boles durant 2 hores al forn a 150 ºC. 

Podeu agonitzar l'espera i fer-ho com passaria a la natura, deixant les boles a la zona exterior, però el procés triga entre 4 i 5 dies depenent de l'humitat.


S'han converit en pedres!!






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada