divendres, 27 d’abril del 2012

TRES EN LÍNIA


De vegades, tenim coses d'ús quotidià a la mà dels infants, però desconfiem de l'ús que en fan o que en poden fer. I és normal, doncs tenim una imatge d'infant que es basa en la desconfiança, pensem que tot ho fan per fer-nos "la punyeta", per prendre'ns el pel... No dic que algun cop no vulguin entrar en aquest joc, tot és un aprenentatge, i com qualsevol concepte que es necessiti interioritzar, precisa d'una pràctica. En aquest cas, una pràctica d'habilitats socials, que, als adults, ens sol treure de polleguera.


Però molts cops, si donem un vot de confiança, els menuts ens poden sorprendre com en aquesta ocasió, on l'espera d'un adult que es sentia atacat, va donar peu a la posada en escena de molts dels conceptes escolars que acostumem a veure sobre paper, en fitxes, que ara es diuen "feines".
Amb uns quants mocadors de paper, un infant va activar un munt de coneixements previs. Va fer una seriació que es va transformar en un tauler de joc, d'un joc que ja era conegut per a ella: el 3 en línia. 
Ràpidament apareix el primer repte, "quines fitxes puc fer servir?" Com ara a l'escola tot s'intenta fer de forma vivencial, la nena va provar de jugar amb el seu cos... una mica complicat per a fer dos equips...
Aleshores, va iniciar la seva recerca d'objectes. Però no podia ser qualsevol cosa, necessitava classificar tres peces similars per a un grup, i tres peces amb un denominador comú en l'altre. La recerca no era gens fàcil, però al final pensa en les sabates, i sense saber ni suma no restar, ni tant sols sap llegir el codi numèric, va estar capaç de reunir-ne 6. I no només això, només col.locar-les en el seu taulell, va estar capaç de repartir-les en dos grups, les petites i les grans. Però hi ha un parell de sabates que no es pot separar, aleshores decideix posar un paper a una d'elles, per a diferenciar-la.
Ara sí, sense tenir ni idea de matemàtiques, en poc més de 20 minuts de joc, la Montse ha practicat uns quants conceptes que de ben segur, quan sigui més gran i el currículum li digui que els ha d'estudiar, farem que els oblidi...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada