dissabte, 18 d’agost del 2012

CROMATOLOGIA: LA MÀGIA DELS COLORS


Els colors són tan presents a la nostra vida, que sense ells el món semblaria trist i mort, però estem tan acostumats a la seva presència que no ens parem a pensar com es formen, o quins efectes en poden derivar.

Avui proposem un "experiment" , entenent que aquest material provocarà la formulació d'hipòtesis, l'assaig/error, i la reflexió a partir de l'observació per tal de treure un resultat final a mode de conclusió.

El material que necessitem és : 
- 4 recipients transparents.
- Paper de cuina 
- trocets de roba
- aigua
- colorant alimentari.
-Compta gotes.
El primer que farem és posar aigua en els recipients i afegir 3 gotetes de colorant alimentari de cada color,  i, amb el paper de cuina , fem un "xurro" que passi d'un got a l'altre.




Observarem que el paper, ràpidament absorveix l'aigua, però al tractar-se de colors bàsics, no s'aprecien massa canvis. Ara deixem secar els papers i ens quedem amb el color groc i blau, i amb un tercer got sense aigua. Observem que, mica a mica, el got buit comença a omplir-se amb aigua verda. Deixem passar tota la nit i a l'endemà observem com el got ha quedat força ple i  els papers un cop sec, fan un efecte curiós.

En treure els papers, veiem com les gotetes, en barrejar-se entre elles, creen nous colors, així que decidim agafar un compte gotes per tal de jugar amb les gotetes de colors i la seva barreja. Observem que no tots els colors en creen de nous. Pensem que potser és perquè un got té més gotetes que l'altre. Així que decidim seguir investigant.


Pensem en utilitzar témpera, colors i retoladors, però serà una pràctica que farem un altre dia, de moment ens quedem amb els retoladors. Li donem voltes i més voltes en com podem tintar l'aigua amb els retoladors. Si els posem dins del got, es farà malbé. Al final, decidim fer uns punts de colors en tires de paper i les submergim en un got d'aigua.
La sorpresa és doble! doncs a més d'aconseguir pintar l'aigua, aconseguim uns efectes màgics que ens permeten veure quins colors amaga cada color. El punt negre es divideix en tons blaus i liles. I els punts de colors, es barregen entre ells creant una cromatologia en tons pastels molt màgica.





Un experiment fàcil i que tothom té al seu abast. Tan de bo m'haguessin deixat descobrir a mi els colors d'aquesta manera!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada