dimecres, 22 de juny del 2011

JUGANT A DISFRESSAR-SE


Jugant a disfressar-se.

Qui no recorda el plaer de posar-se les grans sabates del pare? Qui no s’ha pintat mai la cara intentant estar tan guapa com la mama?
Aquest dissabte, un cop més, hem pogut observar quin és el racó preferit dels nens i nenes que ens visiten. Tots s’hi estan una bona estona al racó del teatret on interpreten escenes i reprodueixen històries, però el més concurrent és el de les disfresses. Tornar-se una fada, convertir-se en pirata, experimentar la sensació del maquillatge sobre la pell...
 Practicar els rols socials darrere una disfressa, que els ajuda a crear històries, els permet posar en pràctica habilitats socials, utilitzar i ampliar el vocabulari i , entre d’altres, crear estructures mentals que els facilitarà entendre el món.
Ens trobem amb una tendència de fer créixer als infants abans d’hora, limitant o titllant d’immadurs a aquells infants que fan ús de la fantasia. Estudis recents i de més antics, verifiquen que la fantasia i la imaginació, són essencials per a tenir un bon desenvolupament emocional. Jugar a amagar-se del llop, a refugiar-se d’un dia de llamps i trons, els permet posar-se a la pell de l’altre, posant-se en la pell de l’altre, imaginant que seran deglutits per un llop ferotge i molt afamat, els dóna opció a jugar amb la realitat i la ficció (difícilment separable fins ben entrats als 6 anys). Juguen amb emocions que no saben canalitzar, doncs son molt noves per a ells, i transformant-se en un personatge fantàstic, poden practicar i conèixer aquests sentiments que, sovint no els deixa dormir o que els fa estar més neguitosos.

Per a oferir un joc de qualitat, no calen grans disfresses, com vam observar aquest dissabte, les històries més boniques van passar a sota d’un paraigües, quan després de refugiar-se de la forta pluja, de fer partícips als adults , van començar a amagar-se de la bruixa! Que va resultar ser una bruixa dolça i bona, en quant la petita que jugava amb el sentiment de por, va veure que no controlava aquell sentiment tan fort. 

Prínceps, princeses, nobles i cavallers...
En el món de la fantasia tot és possible, màgic i ideal per a ajudar-los a créixer.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada