divendres, 22 de juliol del 2011

EL MÓN DEL CIRC


Estem molt acostumats, com a adults, a rebre una visió del moviment de l’infant totalment segmentada i que cal educar. De l’àmbit escolar, rebem termes com psicomotricitat, educació física, gimnàstica. I, generalment, els anem escoltant amb més o menys incidència segons l’edat de l’infant. La nostra concepció d’aquest aprenentatge i desenvolupament motriu, tal i com us hem anat explicant en entrades anteriors, va més encaminada cap al coneixement del propi cos, i la llibertat de moviment, per anar superant i assolint, una òptima qualitat de moviment.

En aquesta línia , ens ha semblat que anaven els nois de VIUIRIU, a partir d’un taller de tècniques de circ, ens han fet posar en pràctica moltes coordinacions de moviment difícilment educables.  Ells, ens posen un bon exemple: 
“En els malabars de llançament  cal una coordinació progressiva   i harmònica entre la lateralitat dreta i l’esquerra. Són molt poques les activitats en què l’hemisferi dret i  l’hemisferi esquerra  interactuen en el mateix grau, per tant, normalment si un no avança (mà no hàbil) no es pot desenvolupar l’altre. Aquest tipus d’activitats  potencien molt positivament la lateralitat.”
Però a més del desenvolupament i descoberta del propi cos, el circ comporta una filosofia i uns trets identificatius, que en la societat en la que ens ha tocat viure, val la pena fomentar. Com Viuiriu ens descriuen en el seu projecte :”  El circ és un món fascinant que amaga multitud d’anècdotes, misteris i possibilitats. És un món cooperatiu i social,  en el qual els companys s’ajuden, i on el treball realitzat es veu gratificat per un desig d’autosuperació”.
En el taller d’avui de Sant Pol, hem pogut observar les ganes dels grans per superar les seves pors, la vergonya , però sobretot les ganes de jugar que tots portem a dins. Hem vist adults acompanyant i ajudant infants, molts somriures, i tot això gràcies a un material creatiu, realitzat a partir de material reciclat, que donava peu a investigar , a observar, a descobrir i a passar-s’ho bé!! http://www.viuiriu.cat/logo2.jpg

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada