dissabte, 22 d’octubre del 2011

PETITS CONSTRUCTORS

“Si obrim bé els ulls i les orelles, allà on sigui que l’infant jugui, veurem un desplegament d’imaginació, una font inesgotable de plaer, idees, descobertes, iniciatives de pensament i acció.”
(Elisabet Abeyà )

I aquesta afirmació l’hem pogut constatar avui a l’espai de joc. Avui el material seleccionat ha estat de caire natural: pedres (fetes per nosaltres), pals, branquetes, taps de suro, i trossos de fusta.
Deixant triar als infants quin material utilitzar i com utilitzar-lo, els permet crear situacions com la que hem viscut avui, on el temps s’ha aturat, el món ha desaparegut, i la creativitat ha emanat una font de jocs de descoberta.

Jugant i jugant, s’ha produït un tempteig amb els desnivells, buscant la manera de crear unes rampes capaces de resistir el pes dels cotxes. Veient que algunes són més viables que d’altres.
Crear túnels o, millor dit, buscar els recursos per fer passar un objecte per dins d’un altre sense alterar la seva dimensió...



Quan oferim materials naturals, al contrari que passa amb les joguines comercials, deixem llibertat de joc, llibertat de creació. I cada infant dóna un ús diferents als elements, depenent del seu moment evolutiu. Si us hi fixeu, les joguines convencionals, són massa indicadores del que s’ha de fer amb elles, donen poc espai a crear nous jocs, i , generalment, sempre són dels mateixos colors i textures. A part de cares, la seva vida, al ser de plàstic, acostuma a ser més reduïda.

 Constructors de jocs, constructors d’aventures, constructors d’històries... Qui no coneix als 3 porquets? En aquestes imatges no els veureu, doncs són a dins de la primera  caseta, tots 3 junts, esperant la trucada del llop, sabent que la tirarà bufant, jugant amb la por a sentir-se sols, els tres junts per fer-se companyia davant  la por del previsible.



Petits constructors de joc, petits constructors d’aprenentatges, petits constructors de vida.

1 comentari:

  1. Molt interessant! Sobretot ara que els pares comencem a pensar en els Reis. Joguines prefabricades i molt estimulants, amb colors llampants i pensades sempre per un adult, ens deixen escurats als pares i els infants acaben jugant més amb l'embolcall.

    Què és el que realment fa il·lusió als infants? Com els podem acompanyar en el seu desenvolupament? Quins valors els volem donar? Què podríem regala'ls-hi pels Reis o pels aniversaris o en un dia qualsevol?

    ResponElimina